torstai 8. marraskuuta 2012

Opinpolku 2. vissyveden tutkiminen


Työn tarkoitus

Tässä opinpolussa tavoitteena on harjoitella yksikköprosesseista tislausta.
 

Työn tavoite:

Selvittää tislauksen vaikutusta vedenpuhdistusmenetelmänä kalsiumia (Ca) sisältävän vichy-veden ominaisuuksiin. Kalsiumin analysointiin käytettävällä kompleksometrisella tirauksella voidaan tutkia pohja-, pinta- ja juomaveden kalsiumpitoisuus, kun näytteen kalsiumionien pitoisuus on välillä 2-150 mg/L eli 0,05 – 3,75 mmol/L. Suuremman pitoisuuden omaavia näytteitä on laimennettava. Työssä analysoidaan titraamalla kompleksometrisesti vichyn Ca-pitoisuus ennen tislausta. Samoin määrietytään vichyn pH-arvo ja sähkönjohtokyky. Tämän jälkeen suoritetaan vichyn tislais. Saadusta tisleestä analysoidaan Ca-pitoisuus, sekä mitataan pH-arvo ja sähkönjohtokyky uudestaan.



Mitä on tislaus?

Tislaus on toisiinsa liuenneiden aineiden erottamiseksi käytetty menetelmä, joka perustuu seoksessa olevien aineiden eri haihtuvuuksiin. Tislaus on kemiantekniikassa yksikköoperaatio eli siinä ei tapahdu kemiallista reaktiota.
Tislaamalla saadaan erotetuksi toisiinsa liuenneet nestemäiset aineet sekä haihtumattomat aineet haihtuvista aineista. Tislauksen tuotetta kutsutaan tisleeksi ja haihtumatonta osaa pohjatuotteeksi tai jatkuvatoimisessa tislaimessa alitteeksi. Tislaus on monimutkaisempi versio haihduttamisesta, jossa haihtumattomat aineet erotetaan haihtuvista.
Tislaus on energiaa runsaasti kuluttava prosessi, mutta siitä huolimatta tislausta käytetään paljon teollisuudessa.





työ raportti löytyy tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti